Barcelona és una ciutat que atrau. “Atrau turistes, congressistes, emprenedors... Gent de tota mena i procedència vol venir a fer negocis i a viure a la ciutat pel clima, l’ambient, la seguretat, les infraestructures...”, explica Carme Poveda, del Gabinet d’Estudis Econòmics de la Cambra de Comerç de Barcelona, tot afegint: “Barcelona està de moda, i ha sabut ‘crear marca’. No obstant això, l’èxit de la ciutat rau en què ha aconseguit ser atractiva per als negocis; és una ciutat que ofereix oportunitats de futur”.
Les xifres ho demostren. La capital catalana ocupa els primers llocs mundials pel que fa al nombre de participants en congressos internacionals, per davant d’Amsterdam, Istanbul i Viena; es consolida com a ciutat d’excel·lència en MBA, mentre que és l’onzena ciutat del món –i quarta d’Europa– en producció científica, segons les dades que recull el darrer informe de l’Observatori Barcelona, una iniciativa de l’Ajuntament i la Cambra de Comerç que enguany arriba a la tretzena edició i que compara anualment la capital catalana amb les principals ciutats del món a partir d’un conjunt de trenta indicadors econòmics i socials.
Les dades recollides permeten constatar que Barcelona se situa entre les deu primeres ciutats del món en aspectes clau per al desenvolupament de negocis, com la creació d’una marca global (per davant de Rio de Janeiro, San Francisco, Istanbul, Milà o Berlín), la reputació (és la cinquena ciutat més recomanada per visitar, només per darrera de Florència, París, Venècia i Viena) o les inversions estrangeres rebudes (ocupa la sisena posició en el rànquing d’Ernst and Young de principals àrees urbanes europees receptores d’inversió estrangera el 2013), entre altres aspectes.
“Avui, Barcelona és la primera ciutat en la creació de llocs de treball vinculats a la inversió estrangera”, afegeix Poveda. A la vegada, la capital catalana es consolida com una ciutat atractiva per treballar-hi. Segons l’informe “Decoding Global Talent 2014”, Barcelona és la setena ciutat del món més atractiva per treballar a l’estranger per davant de Toronto, Singapur i Roma, en una classificació encapçalada per Londres i Nova York.
Un altre aspecte ben valorat de la ciutat és la seguretat; en concret, la capital catalana es troba entre les més segures del món segons l’informe “The Safe Cities Index 2015” elaborat per la revista britànica The Economist, que avalua la seguretat urbana en l’era digital.
I tot sense oblidar el turisme, “que continua consolidant-se com un dels motors d’activitat econòmica de Barcelona”, remarca Poveda. La ciutat es troba a la llista d’entre les primeres 25 del món preferides pel turisme internacional, i és la vuitena d’Europa, segons l’informe “Top Cities Destinations Ranking 2013”.
El posicionament és també positiu pel que fa a les infraestructures d’accés a la ciutat: el port i l’aeroport. D’una banda, Barcelona es consolida com a principal port base d’Europa per a creuers per tretzè any consecutiu, assolint una xifra de 2,6 milions de creueristes el 2013, segons dades de Cruise Insight. Per l’altra, l’aeroport barceloní és un dels deu principals d’Europa per volum de passatgers; el 2014 va registrar una nova xifra rècord: 37.560.000 passatgers, 2,3 milions (6,7%) més que l’any 2013.
“En resum, les xifres ens porten a poder afirmar que Barcelona consolida el seu bon posicionament econòmic i empresarial, situant-se entre les ciutats més valorades i atractives per als negocis i el turisme, el que generarà més riquesa i oportunitats”, conclou l’economista de la Cambra de Comerç.