Els espais "*coworking", espais de treball compartit enfocats a cooperar y a generar sinergies entre els usuaris, superen ja els 800.000 metres quadrats de superfície a Espanya.
Entre els nous espais en auge, els "colivings" són l'evolució del "coworking", un pas més cap a la convivència dels usuaris amb l'objectiu de compartir molt més que projectes professionals.
Grans cadenes hoteleres, països i territoris amb alt atractiu vacacional com Barbados, Bermudes o Algarve estan apostant pel "workation", un concepte dissenyat per a viure i treballar incrementant la qualitat de vida.
La pandèmia, al marge de la crisi sanitària i econòmica que està provocant, ha posat en joc nous actors, com el teletreball, que al seu torn estan accelerant noves maneres de treballar i de viure. Es tracta dels "coworkings", "colivings i "workations", que no sols obren la porta a nous nínxols de mercat en el sector immobiliari, sinó que generen nous perfils professionals per a dinamitzar aquests espais i comercialitzar-los, la qual cosa suposa una gran oportunitat de negoci per al sector immobiliari.
"Aquests models ja existien en la nostra societat, especialment els dos primers, però la pandèmia que ens assola suposarà una fort catalitzador del procés, imprimint velocitat en el seu desenvolupament i convertint-les en alternatives molt interessants i desitjades, fonamentalment entre les franges més joves", ha explicat Lola Alcover, secretària del Consell General de *COAPIs d'Espanya. De fet, els "coworkings", espais de treball compartit enfocats a cooperar i a generar sinergies entre els usuaris fomentant així la vida sociolaboral, estan en *aufe i superen ja els 800.000 metres quadrats és Espanya.
El "*oliving", un tipus de "convivència" o residència corporativa, és, per part seva, l'evolució "coworking", un pas més cap a la convivència dels usuaris amb l'objectiu de compartir molt més que proyectos professionals. En aquest sentit, aquestes comunitats poden disposar d'àrees d'oficina, biblioteques, gimnasos "i tot allò que el promotor vulgui incorporar i sigui viable", explica Alcover. "La recent regulació a Catalunya de mini-pisos amb espais comunitaris compartits estableix una base legal per a aquesta mena de promocions, que sens dubte veurem créixer en els pròxims anys a causa de la seva gran demanda", puntualitza.
L'auge d'aquests nous models de viure i treballar està fent surguir nous perfils professionals associats a la dinamització d'aquests espais: els "community builder" en el cas dels "coworkings" i el gestor comunitari en els espais de "coliving". "Això ofereix al professional l'ocasió d'entrar en la comercialització d'aquesta mena de productes, formant-se convenientment per a conèixer i controlar a la perfecció les particularitats i idiosincràsia *propiasd d'aquest nou mercat en el qual operar i que tantes possibilitats de marcat obre al sector immobiliari", explica Alcover.
Viure i treballar en zones vacacionals
En aquest context de compatibilitzar vida social, laboral i oci en un mateix espai, entra en joc el "*workation". Aquest concepte, que conjumina els termes anglosaxons "work" i "vacation", és més nou, però la pandèmia ha accelerat la seva posada en escena i el seu plantejament basat en la millora de la qualitat de *vidad en zones associades a *vacacines fa preveure un rellevant desenvolupament d'aquest model de negoci.
En aquest sentit, grans empreses i cadenes hoteleres estan apostant per aquest format, però també alguns països i *terriotiros amb alt atractiu turístic com Barbados, Bermudes o l'Algarve. "L'entrada en joc del teletreball permet aquesta mobilitat, i permet també readaptar l'oferta hotelera a nous targets i maneres d'entendre la manera de viure", analitzaLola Alcover.
Font: inmodiario