El volum de negoci de la domòtica a Espanya va créixer enguany un 15%, i ha passat de mobilitzar menys de 40 milions d'euros en 2013 a facturar més del doble.
"Les cases intel·ligents permeten un estalvi energètic de fins al 30%, per la qual cosa en poc temps amb aquest estalvi és fàcil recuperar la inversió", asseguren des de donpiso.
Apagar les llums amb un espetec de dits o comprovar l'estat dels teus aliments amb una aplicació en el teu mòbil. La domòtica, aquest concepte de ciència-ficció més propi d'una pel·lícula de Kubrick, ja és aquí i, davant la novetat que suposa per a la majoria de la població, sorgeixen dubtes de què és i quins són els seus usos.
"La domòtica és el conjunt de tecnologies que pots incloure en una casa per a automatitzar-la i comunicar-te amb ella", explica Emiliano Bermúdez, subdirector general de donpiso. "Al principi pot semblar que les seves aplicacions serveixen per a fer-nos la vida més còmoda, però la realitat és que van molt més allà", assegura l'expert.
Segons les últimes dades de l'Associació Espanyola de Domòtica i Immòtica (CEDOM), que corresponen a 2019, el volum de negoci del sector a Espanya va créixer en aquest any un 15%, i ha passat de mobilitzar menys de 40 milions d'euros en 2013 a facturar més del doble, 91 milions d'euros.
Les cases intel·ligents ofereixen més confort, interconnexió i una major seguretat, "uns valors molt importants per a l'habitatge", com afirma Emiliano Bermúdez. No obstant això, el major valor afegit ho marca l'estalvi. "Molta gent no se sent atreta per viure en una casa més moderna, però l'aplicació de la domòtica ofereix un estalvi rellevant a curt i llarg termini", assegura l'expert.
Nous habitatges: més eficaços i amb més estalvi
La realitat actual és que la majoria dels projectes d'arquitectura i de nou habitatge i reformes aplica la domòtica a les construccions, amb l'objectiu de millorar la qualitat de vida. "La domòtica és ja un element imprescindible", considera l'expert.
La causa principal és l'estalvi energètic. Segons l'informe de la CEDOM, les funcions més demandades per a les empreses de domòtica són les relacionades amb la gestió de l'energia. D'altra banda, segons cita Emiliano Bermúdez "les cases intel·ligents permeten un estalvi energètic de fins al 30%, per la qual cosa en poc temps amb aquest estalvi és fàcil recuperar la inversió".
A més, prossegueix l'expert "la llei a Espanya ja obliga les noves construccions a ser eficients des del punt de vista energètic". La domòtica és, per tant, ja no un complement sinó un requisit per a qualsevol obra nova i reforma.
La realitat immobiliària, d'altra banda, sembla seguir aquesta tendència. "El confinament i les mesures restrictives han fet que s'hagin canviat les prioritats de vida i hi ha una aposta forta per l'habitatge nou", recorda Emiliano Bermúdez. En aquest sentit, segons dades de l'INE, els preus de l'habitatge nou han sofert una pujada anual a l'abril del 8'2%.
La internet de les coses
Fa a penes un any la societat es trobava en plena polèmica per la comercialització de les xarxes de 5G. "La veritat és que el 5-G és la clau per al desenvolupament de la domòtica en la pràctica", opina Emiliano Bermúdez. "L'eixam de dispositius que suposa una casa intel·ligent fa que amb la connexió actual les possibilitats siguin imitades", explica l'expert.
El 5G permet una navegació fins a 10 vegades més ràpida que les millors xarxes de fibra òptica del mercat, i en la pràctica es podrà augmentar exponencialment a això el nombre de dispositius connectats. "Amb aquesta xarxa, es podran connectar infinitat de dispositius i crear aquestes cases de ciència-ficció", assegura Emiliano Bermúdez.
Font: Inmodiario