La pandèmia ha afectat a tots els sectors econòmics del país, per a bé o per a mal. En el cas de la intermediació immobiliària de luxe, ha superat els pitjors moments i veu el futur amb optimisme.
El CEO d' aProperties, Armadno Lasauca, analitza en aquesta entrevista amb Invertia la situació actual del mercat immobiliari d'alt standing. Si bé els preus, tant en lloguer com en venda, no cauran molt, el directiu sí que anticipa un pròxim final de cicle.
De moment, Lasauca es mostra optimista per a poder tancar l'any amb el mateix volum de transaccions que 2019 (227 milions d'euros, un 26% més que en 2018). És més, pensa a pescar en el riu regirat de la competència per a augmentar la seva plantilla.
Com afronta el mercat residencial de luxe l'últim trimestre de l'any?
Ho afrontem amb bastant optimisme. Venim d'uns mesos (des d'abril) complicats. El nostre sector no és l'epicentre de la crisi, com en 2008, ja que afectarà més el turisme, hostaleria, etc. És cert que els últims mesos han estat més durs perquè hi ha hagut menys activitat a conseqüència dels confinaments i no poder fer visites.
De tota manera, som bastant optimistes per a aquest últim trimestre de l'any. Tenim operacions interessants amb bons volums i la veritat és que ho afrontem amb bastant bona cara. Sí que és veritat que hem notat que el procés de venda s'està allargant una mica més per les incerteses bancàries i es retarden una mica les operacions, però es fan.
I en el cas concret de'aProperties?
Enguany teníem previsions de fer un molt bon any. Els mercats de Madrid i Barcelona estan molt consolidats, mentre que València era el nostre primer any per a consolidar. Aquesta aturada està provocant un any perdut. No perdrem diners, però les expectatives que teníem de beneficis es quedaran en un any de deu mesos amb les despeses de dotze. Tot més atapeït, però dins del que cap bastant satisfets per poder estar on estem i seguir.
Les expectatives que teníem de beneficis per a 2020 es quedaran en un any de deu mesos amb les despeses de dotze
Han hagut de recórrer a un ERTO?
Hem mantingut a tot l'equip. Fins i tot estem pensant a ampliar el de vendes. Al final hi ha molta immobiliària petita que ens lleva part de quota de mercat, ara es veu en moments més difícil i aquí estem apostant per agafar més part del pastís.
Hi ha més o menys demanda?
Més o menys igual. Passada la fase del confinament, està bastant equiparat; potser una mica menys que l'any passat. Per què? L'habitatge és un actiu refugi en l'àmbit econòmic, i més en una cultura com l'espanyola. D'altra banda, els bancs tenen molta liquiditat, han d'aconseguir objectius d'hipoteques i estan regant bastant l'economia.
La gent ha passat moltes hores a casa durant el confinament. En moltes ocasions, no han vist les virtuts a les seves cases i s'han adonat que per a tenir uns diners morts de riure millor invertir-lo en un habitatge més gran, amb terrassa, que li agradi més. Tant per a la venda com per al lloguer.
Ha canviat el perfil de client?
Una mica més nacional que abans, per raons òbvies. El nacional està tirant més pel canvi d'habitatge cap a una casa millor. Ja tornaran els estrangers.
Els habitatges de luxe tenen gairebé tot: ubicació, distribució, seguretat, amplitud, terrasses… Ha canviat la *Covid les preferències d'aquests clients?
Valoren encara més tot el que sigui altura, vistes, zones comunes, etc. La gent s'ha adonat que si hi ha un altre confinament volen estar molt còmodes a la seva casa.
Pel costat de l'oferta, com estan reaccionant els propietaris? Esperen per a vendre, baixen preus? Els han de demanar baixar el preu?
Lògicament, hi ha una mica de tot. Hem augmentat bastant la cartera d'immobles a conseqüència de clients que volen vendre la seva casa per a comprar una més gran i per uns altres als quals la situació econòmica els ha afectat i posen l'habitatge en venda.
En el preu de sortida no hem notat grans baixades, però la demanda és més agressiva que abans. Planteja ofertes que fa un any no s'atrevia. El propietari sí que està més obert a negociar per la incertesa que hi ha. Prefereix ocell en mà que cent volant.
Com evolucionaran els preus?
Sincerament crec que es mantindran bastant. En el segment mig-alt, alt, perquè hi haurà molt de ‘dopatge’ bancari. Els estats han de regar l'economia i a través dels bancs centrals estan injectant diners, la qual cosa provoca que les entitats nacionals ofereixin molts diners al mercat. Al final es combinen interessos baixos i clients amb potencial per a comprar habitatge.
Sí que és veritat que el sector immobiliari estava en un moment bastant àlgid del cicle. Es consideren que són 15 anys entre els punts més alts, i després de 1992 i 2007 per pur cicle tocaria en 2022 un nou canvi. A diferència de 2008, hi ha molta liquiditat en el mercat i tot indica que no hi haurà una desfeta de preus. Hi haurà ajustos, però el segment mig-alt aguantarà bastant bé.
L'agència treballa tant venda com lloguer. Quin mercat està sofrint més?
Hem notat més baixades de facturació en el lloguer que en la venda. El mercat de l'arrendament és molt més àgil, mentre que la compra requereix més temps, anar al banc, notari… i aquí hem notat més càstig.
El pas d'allotjaments turístics al lloguer residencial també s'ha vist en el mercat del luxe?
Sí, bastant. Tenim un apartament de lloguer de temporada i hem notat molts propietaris que destinaven els seus habitatges a lloguer turístic i ho han mogut a lloguer de temporada. Ha augmentat bastant la demanda. El turístic passa a temporada, ja que no hi ha tants estudiants ni expatriats per treball, i est a tradicional.
Com afecta al preu aquesta major oferta?
No gaire. Un ajust sempre hi ha quan ocorre una cosa així. Al contrari del que la gent pensa, estem veient des de fa un any o dos que els preus estaven bastant estabilitzats i crec que aquesta serà la tendència. No hi haurà grans baixades.
Els preus en el lloguer estan bastant estabilitzats i no hi haurà grans baixades
En el cas de Catalunya, com afecta la llei del lloguer catalana al luxe?
Genera més incertesa que una altra cosa. En la majoria de casos que estem veient, en aplicar els preus oficials de la Generalitat tampoc dista tant del preu que s'està demanant actualment. Afecta més en els àtics amb molta terrassa, que no computa en el càlcul.
Quin percentatge veuen de diferència entre els preus de mercat i els oficials de la Generalitat?
Cada cas és un món. Hi ha pisos que necessiten una gran reforma i el seu preu hauria de ser més baix que l'oficial, mentre altres pisos impecables, amb terrasses i serveis tenen valor és totalment injust. No hi ha un percentatge concret. No té sentit.
Com estan reaccionant els propietaris?
Estan a l'expectativa. Veuen les taules, pensen quin és el valor del seu pis i a partir d'aquí decideixen. La meva opinió personal va cap a afavorir el lliure mercat. És un despropòsit, des del meu punt de vista, però a veure com avança.
Amb quines xifres de venda i facturació creuen que tancaran enguany?
Al final tancarem com l'any passat en volum de transaccions. Teníem la previsió de facturar un 30% respecte a 2019 i al final per la *Covid acabarem igual. Tenint en compte la que està caient, estem satisfets amb aquestes dades.
https://www.elespanol.com/invertia/observatorios/vivienda/20201001/lasauca-aproperties-comprador-lanza-ofertas-no-atrevia/524698172_0.html