La compra d'habitatges per part d'estrangers va representar l'any 2016 un 13,2% del total d'unitats venudes a Espanya, la dada més alta de l'última dècada, i tot fa preveure que aquest percentatge es superarà el 2017 i arribarà al seu rècord històric al tancament de l'any.
Respecte al lloc d'origen del comprador, dels 53.500 habitatges adquirits per estrangers el 2016, els britànics encapçalen el rànquing. Els segueixen francesos (8%), alemanys (7,6%), suecs (6,7%), belgues (6%) i italians (5,4%).
La disminució de la demanda britànica a favor d'altres països dóna lloc a una major diversificació de nacionalitats, el que, sumat a uns preus encara molt atractius pel comprador estranger, aporta més seguretat pel que fa a l'evolució de la demanda.
Estan irrompent amb força en el mercat espanyol els compradors eslaus, principalment russos, que estan optant a habitatges en zones d'Alacant com Benidorm o Dénia i a la costa catalana en poblacions com Castelldefels o Tarragona, a més de comprar a les Balears i les Canàries, i també s'ha detectat un interès incipient de ciutadans xinesos, que estan temptejant el mercat de la costa espanyola.
La capital de Catalunya és un cas a part, ja que el protagonisme dels compradors estrangers ha augmentat sensiblement. L'atractiu del mercat residencial de Barcelona pels estrangers tant en compra com en lloguer es deu a diversos factors. Un d'ells és l'assentament d'empreses internacionals que s'han decantat per la ciutat espanyola en detriment d'altres llocs com Londres o París, on els preus dels habitatges són més cars. Els inversors professionals són l'altre factor en què es sustenta el bon moment de Barcelona. I en darrer lloc els compradors de segona residència.