El mercat d'oficines albira la llum al final del túnel. Durant l'any passat, a Espanya es van transaccionar operacions per valor de 2.800 milions d'euros, un 27% més que el 2020, segons l'informe The Office Property Telescope 2022 d'EY.
L'informe destaca que la inversió al sector d'oficines comença a recuperar-se de la pandèmia gràcies a la liquiditat existent al mercat ia les alta valoracions dels edificis. L'exercici passat, aquest segment va acaparar el 27% del total de la inversió no residencial, només darrere dels actius logístics que van assolir el 29% de les transaccions, segons EY.
A més, s'espera que la recuperació del sector continuï durant els propers anys. Segons les dades recollides per la consultora, hi ha un pipepline d'operacions que pujaria a més de 4.000 milions d'euros, dels quals es podrien materialitzar fins a 3.600 milions d'euros durant el 2022.
La consultora també posa el focus en qui manté la propietat d'aquests actius al conjunt del país, i en aquest sentit, destaca que el mercat d'oficines nacional continua estant marcat per l'heterogeneïtat, ja que el 78% de l'inventari d'oficines és mans de petits propietaris i només el 18% a companyies i fons immobiliaris.
"El mercat d'oficines s'ha mantingut resilient a Madrid a causa de l'abundància de capital que vol invertir a Madrid, una tendència que esperem que continuï en els propers anys", apunta Javier Garcia Mateo, soci responsable de real estate a l'àrea de Strategy & Transactions d'EY. "Amb tot, els preus mitjans de lloguer haurien de comportar-se de forma heterogènia en funció de les zones, ja que no totes presenten paràmetres de comportament uniformes", adverteix el directiu.
Segons il·lustra l'informe, les inversions en el segment d'oficines a Espanya representen només un 3% del total transaccionat a Europa, i Alemanya i el Regne Unit són els que aglutinen més quota d'inversió, amb un percentatge del 24% i el 22%, respectivament.
A escala local, la inversió s'ha fet majoritàriament a Barcelona i Madrid. En aquests mercats, els actius core han suposat un 47% i un 35% del volum total transaccionat, respectivament, mentre que els actius core+ han aglutinat un 35% del volum de compravendes en el cas de Madrid i un 17% a Barcelona.
Font: Ejeprime
Fuente: Ejeprime