Es preveu que la inversió en habitatge creixi un 5,5% aquest any i un 5,6% en 2020, després de tancar l'any passat amb un creixement del 6,2%, al temps en construcció estima un avanç del 4,9% i del 4,7%, respectivament.
Així figura en l'informe 'Situació Espanya' elaborat pel servei d'estudis d'una entitat bancària, que assenyala que la inversió en habitatge tornarà a ser una de les partides més dinàmiques de la demanda durant el bienni actual.
L'informe assenyala que s'espera que la capacitat de l'economia de continuar creant ocupació i la persistència d'un escenari de tipus d'interès baixos continuïn afavorint el creixement de la demanda residencial, si bé a taxes una mica més moderades que les observades entre 2014 i 2017, quan la venda d'habitatges va créixer a una mitjana anual entorn del 15%.
En qualsevol cas, apunta que després de diversos anys d'escassa iniciació d'habitatges, l'excés d'inventari s'ha reduït significativament, la qual cosa suposa un incentiu a la construcció de nous habitatges adaptats a les necessitats i requeriments actuals.
En aquest sentit espera que l'activitat constructora prossegueixi la seva evolució "favorable", encara que matisa que la incertesa respecte a la política econòmica en general i entorn de la política d'habitatge en particular, podrien condicionar la posada en marxa de nous projectes.
Moderació de la inversió pública
Quant a la demanda pública, augura que tornarà a contribuir positivament al creixement de l'activitat, reforçada en part per les mesures expansives aprovades recentment pel Govern central i pel cicle electoral.
En tot cas, la incertesa política i les dificultats per a tirar endavant els Pressupostos "condicionaran l'evolució de la despesa", matisa. Així i tot, espera una acceleració del consum final de les administracions públiques fins al 2,4% en 2019, mentre que, en un escenari sense canvis en la política fiscal, es moderaria fins al 1,7%.
Per part seva, en un escenari de pròrroga pressupostària, preveu una suau moderació de la inversió pública, la qual cosa portaria al fet que la inversió en altres construccions creixi a un ritme faig una mitjana de del 4% en termes reals durant el bienni 2019-2020.
Font: El Economista