La història del Mercat de Santa Caterina comença amb l’enderroc d’aquest convent, ja que els terrenys van ser cedits a l’Ajuntament per construir-hi un mercat. Té l’honor de ser el mercat cobert més antic de la ciutat.
El Mercat de Santa Caterina es va reformar de manera integral entre el 1997 i el 2005 sota la direcció dels arquitectes Enric Miralles i Benedetta Tagliabue. Quan es compleixen 10 anys de la remodelació, Tagliabue recorda: “Aquest projecte va ser la transformació urbana que he viscut més de prop. El mercat estava absolutament dins un interior. Vam obrir part del barri i alhora vam fer que el barri s’obrís a la ciutat i fos més visible.”
La reforma, doncs, va anar més enllà de la rehabilitació i la conservació del mercat. La seva modernització va ser una aposta clara per la rehabilitació dels entorns. La idea era recuperar el color i la vitalitat de les antigues places.
Una coberta singular que reprodueix el color de les fruites i les verdures
L’element més emblemàtic del projecte és una acolorida coberta de mosaicinspirada en els trencadissos gaudinians, està feta amb 325.000 tessel·les i, segons remarca Benedetta Tagliabue: “Vol reproduir els colors de les parades de fruita i verdura.”
La distribució interior també és singular: els passadissos conformen un original espai irregular que facilita la compra. “Des d’una parada ja pots anar pensant què compraràs a la de més enllà, perquè no estan ubicades l’una seguida de l’altre, sinó en forma corba per tenir-ne una visió més àmplia”, explica l’arquitecta.