Els propietaris d'habitatges de lloguer han trobat un filó amb la pujada incessant de les rendes. La demanda supera en molt l'oferta disponible i això porta amb si un important increment en els preus que portaven deu anys hibernats. Fins al març, el preu del lloguer ha pujat un 8,8%, deixant el preu per metre quadrat en 8,9 euros mensuals, segons l'informe d'evolució dels preus del lloguer publicat per idealista, que ha analitzat 56.002 anuncis de habitatges de segona mà publicades a la base de dades al març de 2017.
Barcelona és la capital on els casolans demanen més pels seus pisos (18,1 euros per metre quadrat), seguida de Madrid (14,8 euros) i Sant Sebastià (13,8 euros). Mentrestant, els lloguers més assequibles estan a Lugo, Àvila i Terol, amb un preu de 4,3 euros per metre quadrat.
L'arrendament s'ha convertit en la principal opció d'habitatge per a un gran percentatge d'espanyols i això es reflecteix en l'escalada de preus de l'últim any, tot i que les rendes encara no han arribat, en la major part dels mercats, al preu que van marcar en el seu punt màxim fa ara deu anys, aclareix Fernando Encinar, per a qui "una de les conseqüències de la caiguda de la bombolla immobiliària ha estat que els espanyols per fi ens hem desfet de tots els mantres que van regir el mercat durant dècades, com el tan esbombat llogar és llençar els diners ".
Totes les comunitats autònomes registren preus superiors als que tenien fa tres mesos. La major pujada s'ha registrat a les Illes Balears, on el preu ha crescut un 15,9%, seguida per Madrid (5,1%), Canàries (5%) i Catalunya (4,9%). Les menors alces s'han donat a Aragó (0,4%), Extremadura (0,4%), Castella-la Manxa (0,6%) i Astúries (0,9%). Catalunya (13,9 euros per metre quadrat i mes) és l'autonomia més cara. El segueix Madrid (13,5 euros), i Balears (11,8 euros). Per contra, les més econòmiques són Extremadura (4,1 euros), Castella-la Manxa (4,5 euros) i la Rioja (5,1 euros).
Si s'analitzen les províncies, 40 han vist com els seus preus s'incrementaven durant l'hivern. El major increment s'ha registrat a les Balears, on els preus s'han incrementat en un 15,9%. També han estat rellevants les pujades registrades a Palència (8,8%), Las Palmas (7,6%), Girona (7%) i Zamora (6,7%). La major caiguda s'ha produït a Terol (-4,9%), seguida per Càceres (-2,3%) i Saragossa (-1,7%). El rànquing de les províncies més cares està encapçalat per Barcelona (15,7 euros euros al mes), Madrid (13,5 euros) i Guipúscoa (12 euros). Jaén és la província més econòmica per llogar un habitatge, amb 3,6 euros al mes. La segueixen Terol (3,7 euros) i Àvila (3,8 euros).
Palma és la capital en què més ha crescut el preu del lloguer durant l'últim trimestre, amb un increment del 11,4% en les rendes dels seus habitatges. També ha estat considerable l'augment registrat a Girona, on han pujat un 8,4%, seguides per Las Palmas (8,3%). En la banda oposada està Múrcia, on els propietaris demanen un 4,5% menys que fa un trimestre per arrendar els seus habitatges. El segueixen els descensos de Pontevedra (-1,9%), Càceres (-1,2%), Saragossa i Àvila (-0,8% en els dos casos).
Segons Encinar, "la previsió per als propers mesos no ens permet ser molt optimistes. Segons vagi millorant l'economia i augmenti la creació d'ocupació els preus del lloguer podrien continuar pujant. No obstant això, també caldrà estar atents a veure què és el que passa amb les rendes a Barcelona i Madrid, punta de llança del mercat del lloguer a Espanya, el creixement s'ha frenat en l'últim trimestre ".