No és novetat que el COVID-19 ha donat un gir al Real Estate, per la qual cosa especialistes consideren que l'impacte que aquest virus provoca en el sector es quedarà en el curt termini, i el que realment el marcaran seran lesmegatendencies socioeconòmiques, com l'evolució demogràfica, disrupció tecnològica i urbanització.
En un reporti, la signatura AEW considera que el principal canvi que ha provocat la pandèmia en el sector és accelerar aquestes tendències. També recorda que la crisi del virus va accelerar la digitalització de les empreses, va alterar el tipus d'habitatge que demanden les famílies i va provocar un canvi de paradigma en la manera de treballar i consumir.
Així mateix, esmenta que amb l'impuls del teletreball i les compres online, les oficines, els centres comercials i els locals a peu de carrer s'estan reinventant, mentre que en el mercat residencial s'estan buscant principalment immobles de major grandària després de l'experiència del confinament.
En aquest sentit, l'empresa especialitzada en inversions immobiliàries, indica als inversors que “encara que la pandèmia té repercussions a curt termini per a la majoria de les classes d'actius, no és probable que trenqui les estratègies a llarg termini, i fins i tot podria accelerar algunes de les principals tendències immobiliàries”.
Afegeix que encara que el nou Coronavirus “ha accelerat la disrupció de les nostres societats i mercats, les megatendencies que afectaran els mercats immobiliaris durant anys i possiblement dècades, seguiran el seu curs. És poc probable que descarrilin per la pandèmia”.
Canvis en habitatge influenciats pels mil·lennials
AEW assenyala que la demografia i el canvi generacional que es produeix en el mercat laboral, on cada vegada hi ha menys professionals de l'etapa del baby boom i més mil·lennials, és un canvi que també afectarà el mercat de l'habitatge, perquè els membres d'aquesta primera generació s'estan jubilant.
I aquests espais estan dominats pels integrants de la generació X i els mil·lennials, de tal forma que en el 2025, tres de cada quatre treballadors europeus seran mil·lennials. Aquesta generació té un concepte dels espais per a viure i treballar molt diferent” i és reflexiva sobre l'economia col·laborativa, escassetat de recursos i el canvi climàtic.
Està a la vista la cerca d'habitatges que tinguin espais per al relax i el treball, com pels immobles eficients, sostenibles i intel·ligents; qüestió que seguirà a l'alça, sobretot si es tenen en compte els objectius que es va plantejar la Unió Europea per a les pròximes dècades.
Un altre aspecte és que la pandèmia va propiciar l'interès per viure en la perifèria de les grans ciutats i fins i tot en poblacions més petites, així, la signatura aposta pels nuclis urbans, ubicacions ‘core’, que és una altra de les grans tendències que influiran en l'esdevenir immobiliari.
“Malgrat que les zones urbanes han sofert de manera desproporcionada els efectes de la pandèmia, hi ha sobrats motius per a creure en la tendència d'urbanització en el llarg termini. Es preveu que per a 2050, la proporció de població urbana a Europa aconseguirà el 82%, el mateix percentatge que als Estats Units”.
I afegeix que les ciutats europees han impulsat notablement el creixement econòmic i han crescut a un ritme molt superior al de les zones no urbanes en termes de PIB, ocupació i població. No obstant això, les autoritats municipals no solen estar en condicions de satisfer les necessitats dels mil·lennials.
Així, part d'aquest desig de comoditat i proximitat es compensarà per mitjà de la tecnologia disruptiva. “Es tendeix a edificis més flexibles i adaptables amb tecnologies domòtiques, com a sensors de qualitat de l'aire, seguiment del consum d'energia i activació per veu”.
L'empresa també espera que guanyin terreny les ‘miniviviendes amb serveis’, una alternativa que s'adapta a les necessitats de col·lectius molt concrets i es basa en pisos de grandària reduïda situats en els nuclis urbans, gestionats per professionals i on s'ofereixen serveis addicionals i compartits.
Mercat d'oficines i logística
Ja que es va impulsar el teletreball i milers d'empreses es van replantejar l'espai d'oficines que necessiten o la ubicació per a reduir costos, aquest sector estarà entre els més beneficiats en el futur, igual que el residencial o la logística, però sempre dins dels nuclis urbans.
L'informe agrega que una part dels treballadors optarà per treballar a distància uns certs dies, la qual cosa no reduiria la demanda d'espai per a oficines, perquè es necessitarà més espai per cada treballador. “La demanda de centres més petits i consolidats que gaudeixin d'acceptació entre els treballadors i que es trobin a prop nodes de transport serà molt elevada”.
Finalment, algunes previsions sobre el sector logística consideren la necessitat de miniplataformes logístiques cèntriques per a reduir els costos del lliurament a domicili; que l'activitat manufacturera estigui més localitzada per a reduir la dependència de les importacions de països llunyans, i la seva vegada, la diversificació dels emplaçaments industrials.
Font: https://realestatemarket.com.mx/