El desequilibri entre la demanda i l'oferta amenaça la bona dinàmica del residencial espanyol. El sector va camí de tancar l'any amb 545.000 compravendes, segons les dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), fet que suposa un creixement del 35,9% respecte al 2020 i del 8,3% respecte al 2019; de fet, l'activitat al sector residencial es troba en màxims des del 2008.
Segons un estudi de Caixabank Research, en què radiografia el mercat residencial espanyol, gran part de la reactivació de la demanda procedeix de l'aflorament de la demanda embassada i de l'estalvi forçós acumulat durant els mesos de confinament, que han fet més atractiva la compra i la inversió en actius immobles.
L'estudi subratlla que per al proper 2022, els principals factors que determinen la demanda residencial continuaran donant suport al sector. En primer lloc, es preveu que les perspectives per al conjunt de l'economia continuïn sent favorables – Caixabank estima que el PIB d'Espanya accelerarà el pas, creixent un 4,4% el 2021 i un 5,9% el 2022 – i el mercat laboral mantingui un bon ritme de creació de llocs de treball.
En segon lloc, segons es destaca a l'informe, la confiança de les famílies continua augmentant i ja es troba a cotes similars a les registrades el 2019, tenint en compte l'indicador de confiança de la Comissió Europea. En tercer lloc, l'entitat bancària assegura que la renda disponible de les famílies ja està donant signes clars de recuperació i gran part de l'estalvi acumulat en els últims mesos es destinarà a la inversió en habitatge.
Per acabar, destaca Caixabank, les condicions de finançament continuaran sent favorables, els tipus hipotecaris han marcat nous mínims el 2021, i no s'esperen pujades de tipus d'interès per part del Banc Central Europeu (BCE) per al proper any.
Tot i així, aquest repunt de la demanda, que ja es va veure el 2020 i ha continuat el 2021, s'enfrontarà a diversos reptes durant els propers dotze mesos, segons l'estudi. Encara que els certificats de fi d'obra (disponibles fins al mes de setembre) mantenen el bon to del 2020 i el lliurament d'habitatges nous està en màxims des del 2012, aquestes xifres no reflecteixen la situació actual de la nova oferta d'habitatge, ja que es fan referència a promocions començades, en molts casos, abans de la pandèmia.
Mentrestant, la nova oferta d'habitatge, molt més dependent de factors estructurals, continua estant més endarrerida: entre el gener i el setembre, els visats d'obra nova han repuntat un 26% anual, però encara es troben un 3,9% per sota de nivells del 2019.
Caixabank destaca que encara que les perspectives de noves promocions per al 2022 han d'incloure l'efecte dinamitzador que tindrà l'arribada dels fons de reconstrucció europeus Next Generation, hi ha algunes nuvolades que poden frenar l'entrada al mercat de noves unitats i, per tant, un equilibri entre demanda i oferta.
Segons dades d'Eurostat, els costos del sector de la construcció creixen per sobre del 12% anual i els preus de certs subministraments, per sobre del 15%. En aquesta mateixa línia, una enquesta recent duta a terme per la patronal del sector, la Confederació Nacional de Construcció (CNC), recull que un 75% de les empreses ha patit algun desproveïment o retard inusual de fusta, alumini o acer, entre d'altres materials.
En aquest context, el sector ja està alertant de retards a les obres i demana una possibilitat més gran de renegociar contractes, ampliar els terminis d'execució de les obres sense penalitzacions i agilitzar les licitacions dels projectes dels fons europeus.
Tenint en compte aquests factors, l'informe subratlla que el desajust entre oferta nova i demanda és habitual en aquests moments del cicle econòmic, en què la incertesa és elevada. Tot i això, conclou Caixabank, la situació no és preocupant.
Font: inmodiario