La bombolla del lloguer a Barcelona és una evidència inqüestionable. La capital catalana és ja la més cara d'Espanya pel que fa als preus del lloguer. I almenys set dels districtes de la ciutat es troben al capdavant dels preus després dels increments registrats el 2016. Només tres districtes de Madrid es troben entre els 10 més cars d'Espanya.
"Es tracta dels preus d'oferta registrats a les webs immobiliària. Potser estiguin per sobre dels que s'acaben registrant en els contractes de lloguer, però donen una imatge bastant real de quina és la tendència del mercat", ha destacat Toribio, per a qui no cap el menor dubte que "Barcelona experimenta un extraordinari 'boom' del mercat del lloguer", el que en gran part es deu a la pressió del lloguer turístic a la ciutat. "Aquest és un fenomen que també es registra a Madrid, però no té res a veure amb la intensitat que té a Barcelona", ha apuntat l'analista. La veritat és que és la pressió turística la que provoca que aquests set districtes de la ciutat registrin els preus màxims de lloguer a Espanya.
Ciutat Vella encapçala la llista de districte més car per llogar un habitatge i el més car de tot Espanya. El seu preu mitjà es va situar al desembre en 17,37 euros per metre quadrat al mes, després d'augmentar un 9%. Els preus són més cars que els del barri de Salamanca de Madrid. El segueix, com a segon més car al districte de Sarrià Sant-Gervasi, amb un preu mitjà del 16,01 euros. I en tercer lloc l'Eixample, amb 15,89 euros. A l'altre extrem, Nou Barris és el barri més econòmic amb un valor de 11,07 euros per metre quadrat, seguit de Sant Andreu (11,47 euros). Però en tots dos casos, els preus estan molt per sobre de la mitjana espanyola, que era de 7,49 euros per metre quadrat.
L'increment dels preus del lloguer a la ciutat de Barcelona va ser del 13,7% el 2016. Aquesta pujada, però està per sota de la mitjana de la província, que va ser del 16,2% --la segona més alta a Espanya, després Balears--, el que s'explica, segons Toribio, perquè els increments de la primera ciutat catalana vénen produint-se des de fa diversos anys consecutius i comença a traslladar-se la pressió dels preus cap a altres ciutats de l'entorn barceloní. En tot cas la mitjanes de Barcelona -ciutat i província-- estan molt per sobre de les espanyoles. L'augment total registrat el 2016 va ser del 6,7%. Catalunya (14,6%) va ser la segona comunitat, després de Balears (18,5%) i tan sols quatre autonomies, amb la Rioja al capdavant (-3,2%) van registrar descensos l'any passat.