El Tribunal Constitucional ha anul·lat aquest dimarts l'impost de plusvàlua municipal cobrat pels ajuntaments. El tribunal de garanties, en una sentència ponència del magistrat Ricardo Enríquez, considera que el càlcul de l'impost és inconstitucional en entendre que el sistema de còmput objectiu no es correspon amb la realitat, afectant el principi de capacitat econòmica recollit en l'article 31 de la Constitució espanyola.
Aquest gravamen suposa en l'actualitat una font important de finançament dels consistoris de tot el país.
L'Alt Tribunal respon així a una qüestió d'inconstitucionalitat elevada per la Sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia d'Andalusia sobre els articles 107.1, 107.2 a) i 107.4 del Reial decret legislatiu 2/2004 pel qual es va aprovar el text refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals.
La sentència considera que aquests articles són inconstitucionals i nuls perquè estableix un mètode objectiu de determinació de la base imposable de l'Impost sobre l'Increment del Valor dels Terrenys de Naturalesa Urbana que determina que sempre hagi existit augment en el valor dels terrenys durant el període de la imposició, amb independència que hagi existit aquest increment i de la quantia real d'aquest increment.
Fonts jurídiques consultades expliquen que, amb aquesta fallada, on de facto s'anul·la "al complet" el gravamen en declarar inconstitucional el seu càlcul, serà impossible que els ajuntaments puguin cobrar la plusvàlua municipal d'ara endavant, tret que el legislador prevegi una nova fórmula que s'adeqüi a la doctrina constitucional. La sentència, de fet, suggereix aquest extrem, segons indiquen les fonts consultades.
Per part seva, la sentència, el contingut íntegre de la qual es donarà a conèixer en els pròxims dies, declara la intangibilitat de les situacions fermes existents abans de la data de l'aprovació d'aquesta. És a dir, la resolució no tindrà efectes retroactius en la seva aplicació.
Aquesta fallada es converteix en el cop definitiu per a l'impost de plusvàlua ja que en 2019 el Constitucional va declarar inconstitucional la plusvàlua municipal quan la quota és superior a l'increment patrimonial i dos anys abans, en 2017, el tribunal va declarar inconstitucionals dos articles del reial decret -107.1, 107.2 a) i 110.4- en la mesura que sotmetia a tributació situacions d'inexistència d'increments de valor de l'immoble.
Això es va traduir en què el TC va obligar al fet que l'impost no gravés en cap cas actes o fets que no fossin exponents d'una riquesa real o potencial.
Per part seva, fonts jurídiques expliquen que, en la seva reunió d'aquest dimarts, el Ple ha estat centrat en debatre aquesta sentència i serà demà quan s'abordi el debat sobre la constitucionalitat del segon estat d'alarma decretat en pandèmia.
Font: El Mundo