Segons dades publicades pel Ministeri de Foment durant el primer trimestre de 2016 es van realitzar 16.817 transaccions relatives a habitatges per estrangers residents a Espanya i 1.087 per estrangers no residents. A principis de l'any 2009 els estrangers representaven el 5% i en el primer trimestre de 2016 ja arriben al 17%.
El valor mitjà de les vivendes comprades per estrangers a Espanya és 157.498 euros, pel que fa a habitatge lliure. D'altra banda, cal destacar que els habitatges que adquireixen els estrangers són en la seva major part de segona mà, ja que les transaccions d'habitatge nou no arriben al 8% del total.
Basant-se les dades que aporten els Registradors de la Propietat, es pot veure que 21,91% dels estrangers que van comprar habitatge en el primer trimestre del 2016 provenen del Regne Unit, seguits dels compradors francesos amb el 7,87%, alemanys, amb un 6.94%, suecs amb un 6,33% i belgues amb un 6,1%.
Durant l'any 2015 la inversió en el mercat immobiliari espanyol va arribar als 11.700 milions d'euros, fet que suposa un augment del 70% respecte a l'any 2014. Els sectors de retail i oficines van captar el major nombre d'inversions tant nacionals com estrangeres i van acumular gairebé el 70% de la inversió total. Els centres comercials van ser molt demandats en la primera meitat del 2015 i en la segona meitat van destacar les oficines.
Pel que fa a la procedència de la inversió estrangera en els sectors de retail i oficines destaquen França, Estats Units i Regne Unit. I, en menor mesura, també s'han realitzat inversions procedents de la Xina, Filipines, Orient Mitjà i Amèrica Llatina.
Actualment hi ha dos factors que estan influïnt en la inversió estrangera en el mercat immobiliari espanyol. D' una banda, el vot del Regne Unit a favor de la seva sortida de la Unió Europea (Brexit) i, d'altra banda, el fet que no s'hagi format Govern a Espanya i s'hagin hagut de celebrar dues eleccions generals.
Encara és aviat per conèixer les conseqüències futures del Brexit i fins i tot com es va a articular la sortida del Regne Unit de la Unió Europea. No podem oblidar que el 21,91% dels estrangers que van comprar habitatge a Espanya en el primer trimestre d'aquest any provenen del Regne Unit.
Fa mesos que s'estan signant contractes de compravendes d'habitatge amb l'anomenada "clàusula anti Brexit", que suposa la facultat de resolució del comprador en el cas en què el Brexit fos aprovat, tal com ha succeït. En aquest sentit, el Brexit pot portar dues conseqüències importants, d'una banda, la caiguda de la inversió, ja que la lliura pot devaluar i l'augment dels tràmits burocràtics en no estar al Regne Unit a la Unió Europea.
El fet que no s'hagi format Govern a Espanya a dia d'avui, també s'està produint una certa paralització de les inversions, ja que s'espera al fet que hi hagi una estabilitat, de manera que el sector immobiliari es troba pendent del que passi en els propers dies.