S' estima que la venda de vivendes creixerà un 6,5% l' any vinent, i els preus s' incrementaran el 3,5% i es tancarà l' any a nivells del 2004. Segons estimacions, aquest fet suposarà un encariment dels pisos des del 2,5% .
Es tracta d' un creixement sa, no hi ha indicis de que es pugui estar gestant una nova bombolla inmobiliària. Les expectatives dels compradors estàn en línea amb l' evolució dels fundamentals de l' economía. La millora del mercat inmobiliari, això sí, no està sent homogènia. A Madrid, l' eix mediterrani i les illes està pràcticament normalitzat, però en el centre i el nord la recuperació encara acumula cert retras.
El 2016 està sent un bon any pels sectors gràcies a la millora de la renda disponible de les famílies propiciada per l' augment de l' ocupació, la confiança dels consumidors en màxims històrics, i les compres per part dels estrangers (van créixer el 20,8% el primer trimestre, fins arribar al 18% del total). El 'Brexit' del Regne Unit és un dels factors que expliquen la desacceleració de les vendes previstes pel proper exercici.
Un dels factors desacceleradors és la sortida del país de la Unió Europea, així, pot restar entre 0,3 i 0,4 punts a l' economía espanyola l' any vinent, si bé el seu impacte pot ser més gran en la Comunitat Valenciana i Murcia (0,5 a 0,6 punts). Altres factors que reduiràn les vendes al 2017 són que el petroli estarà més car del que s' esperava, la política monetaria del Banc Central Europeo (BCE) moderarà el se impacte, las incerteses sobre la política econòmica espanyola restaran 0,7 punts del PIB entre aquest any i el proper, i Estats Units reduirà el seu creixement.
Encara així, Espanya creixerà més que la mitja europea i creará 800.000 llocs de treball al 2017. Això sumat a la política de crèdits barats impulsada pel BCE, farà que el mercat inmobiliari torni a registrar una bona evolució. De fet, els ràtios d' accessibilitat de les famílies a la vivenda (mitja segons la seva renda disponible en relació amb els preus i el cost de la financiació) es troba en màxims histórics en totes les comunitats autònomes.
El sòl també contribueix a la millora del sector: la superfície venuda en el primer semestre va créixer un 19,2%, amb una revalorització del preu del 5,9%.
A més, la finalització de vivendes segueix reduint-se i en els propers trimestres tocarà fons.