La incidència del Covid-19 en l'oferta d'habitatge ha estat objecte d'anàlisi per part de Servihabitat amb la finalitat de conèixer l'adaptabilitat i resposta d'aquesta en l'actual context de pandèmia, moment en què el sector immobiliari ha anat presentant grans mostres de solidesa tal com s'ha vingut constatant al llarg d'aquests mesos.
Segons indiquen les dades extretes dels principals portals immobiliaris i de l'INE referents a l'estoc residencial, al juliol l'oferta d'habitatge va descendir més d'un 14% respecte a juny, amb un total de 684.618 unitats en el mercat, unes xifres que es van mantenir a l'agost.
Aquestes han estat les xifres que es van aconseguir després de la fi de l'estat d'alarma, quan els missatges d'incertesa sobre l'envergadura de la crisi planejaven sobre els sectors econòmics del país, inclòs el sector immobiliari.
Transcorreguts uns mesos, i analitzant l'evolució de l'oferta, els experts de Servihabitat atribueixen aquest efecte al fet que els propietaris van optar en un primer moment per retirar del mercat els seus actius, amb l'objectiu de preservar el seu valor en els moments de major incertesa.
I és que s'ha vist que una evolució positiva de les expectatives ha conduït a un efecte totalment contrari a l'octubre: coincidint amb un clima més calmat en el mercat i una demanda activa, el nombre d'habitatges en estoc es va recuperar fins a les més de 835.000 habitatges, sumant més de 150.000 habitatges respecte a juliol, un augment que se situa en un 22%.
La confiança en el sector i el seu fiançament han trobat una demanda dinàmica que ha estat capaç d'anar absorbint part de l'estoc ofert. La recuperació, i fins i tot intensificació, de l'activitat quant al tancament d'operacions de compravendes es constata el mes de novembre, quan la reducció dels habitatges oferts s'ha reduït en més de 100.000 actius, un -12,5% respecte a octubre.
Isidro Soriano, Director Executiu de Reus Sales i Màrqueting de Servihabitat, destaca que "ens trobem davant un sector que disposa d'una oferta resilient capaç d'adaptar-se al context actual" i puntualitza que "la resposta del mercat residencial ha estat coherent amb la teoria d'economia de mercat, mantenint la sintonia en les corbes ascendents i descendents que presentaven l'oferta i la demanda".
Sota aquesta idea, s'ha constatat que, en les zones de costa, els decrements de la demanda han produït decrements d'oferta, presentant descensos en províncies com Las Palmas (-25%), Barcelona (-11%), Almería (-10%), València (-7%) i Cadis (-7%). Per contra, l'augment o conservació de la demanda en les zones d'interior ha tingut la seva translació en increments d'oferta. En aquest sentit, s'ha incrementat l'estoc a Terol (27%), Soria (23%), Albacete (21%) o Segòvia (9%).