En els últims mesos, el sector immobiliari espanyol ha experimentat canvis significatius a causa de noves normatives i propostes polítiques destinades a abordar la crisi de l'habitatge i dinamitzar el mercat. Dese aPorperties, com a líders i experts en el mercat immobiliari de luxe, compartim amb vosaltres totes les novetats que actualment estan sobre la taula.
Llei del Sòl en procés de desbloqueig
El Govern espanyol està treballant per a desbloquejar la Llei del Sòl, una normativa clau que busca agilitzar el desenvolupament urbanístic en tot el país. L'objectiu és facilitar la generació de sòl finalista, essencial per a la construcció d'habitatges, hospitals, centres logístics i altres infraestructures. S'espera aconseguir un acord amb el Partit Popular abans de Cap d'Any per a implementar aquesta llei, considerada una de les majors reivindicacions del sector immobiliari.
Font: Murbalands
Propostes fiscals per a compradors extracomunitaris
En resposta a la crisi de l'habitatge, el president del Govern, Pedro Sánchez, ha proposat augmentar al 100% el gravamen fiscal per a la compra d'habitatges per part d'extracomunitaris no residents. Aquesta mesura busca frenar l'especulació i alleujar l'escassetat d'habitatges. En 2023, no residents de fora de la UE van comprar 27.000 propietats a Espanya, majoritàriament per a especulació. La proposta ha generat preocupació entre britànics i estatunidencs, els qui podrien veure afectats els seus plans d'adquirir cases de vacances a Espanya.
Font: ElHuffPost
Anomenat a un pacte d'estat per l'habitatge
L'Associació de Promotors i Constructors d'Espanya (APCEspaña) ha sol·licitat als partits polítics un pacte d'estat en matèria d'habitatge i urbanisme per a millorar l'accés a habitatges assequibles. Critiquen mesures com la creació d'una Empresa Pública d'Habitatge i la prohibició de compra per a extracomunitaris, argumentant que no aborden el problema real i podrien ser perjudicials per a l'economia. APCEspaña proposa agilitzar els desenvolupaments urbanístics i oferir seguretat jurídica per a fomentar la construcció d'habitatges.
Font: Cinco Días
Impacte de la norma del 30% a Barcelona
A Barcelona, sis anys després de la implementació de la norma urbanística que requereix que el 30% dels habitatges nous siguin de protecció oficial, la construcció d'habitatges de preu lliure ha disminuït notablement. Aquesta legislació ha desplaçat l'activitat dels promotors als voltants de la ciutat, on no s'aplica aquesta restricció. L'alcalde Jaume Collboni ha promès revisar la norma, si bé encara no ha aconseguit un consens.
Font: El País
Debat sobre la Llei d'Habitatge
La Llei d'Habitatge, aprovada fa gairebé any i mig, continua generant debat. El preu del metre quadrat ha augmentat un 8,6% interanual, situant-se en 2.176 euros per m², i el lloguer ha incrementat un 10,2% en un any. L'aplicació de la llei depèn de les comunitats autònomes, i Catalunya és l'única que ha declarat zones de mercat immobiliari tensionat, regulant el preu del lloguer a través de l'Índex de Preus de Referència. No obstant això, l'oferta ha caigut un 17% en les àrees on s'aplica la regulació.
Font: EPE
Aquestes iniciatives i debats reflecteixen la complexitat de la situació del mercat immobiliari a Espanya i la cerca de solucions efectives per a garantir l'accés a un habitatge digne i assequible per a tots els ciutadans.